De când am născut au trecut aproape 7 luni și sunt uluită cu ce viteză se scurge timpul. M-am gândit că ar fi frumos să păstrez un jurnal al evoluției bebelușii mele, pentru că dacă stau să mă gândesc cum a fost la o lună, două sau trei, chiar trebuie să mă gândesc mult. Așa că am decis să scriu acuma, cât este proaspăt subiectul. Așa o să pot oferi din experiența mea și mămicilor care se informează despre evoluția puilor săi, în schimb și eu mă pot întoarce cu drag, oricând am chef, în istoricul de creștere a Kirei.
Majoritatea bebelușilor încep să doarmă mai puțin: acum, ei pot sta treji două ore consecutive. Pe de altă parte, încep să aibă nopți în care dorm până dimineața, sau se trezesc doar o dată pe noapte și dorm până dimineața târziu. Somnurile de zi, de asemenea, au un ritm pe care începi să îl cunoști și te poti sincroniza cu bebe.
Fizic, putem spune că coordonarea este bună: ochii, mâinile și gura operează pentru un scop comun: să localizeze obiectele, să le prindă, să le manipuleze cu mânuțele, în așa fel încât să le ducă spre guriță. Ambele mâini se sincronizează în același punct.
Mental, memoria progresează din nou și permite constituirea unor amintiri mai puțin efemere ale trecutului apropiat. Personal, am observat cum Kira dacă a avut o situație de supărare, gen a plâns că s-a lovit de ceva, atunci v-a sta supărată cel puțin vreo 10 minute și nu va zâmbi, pe când pe la 4 luni tare repede trecea de la o stare la alta. Dacă acum plângea, peste câteva secunde o puteam face să râdă în hohote și tot așa.
Bebelușul începe să își stabilească obiceiuri și referințe fixe care îl face să cunoască succesiunea evenimentelor, prin faptul că le poate anticipa. Acest lucru îi dă impresia unui început de control asupra mediului său. Din acest motiv, dacă plecați în vacanță cu bebe, atunci aveți grijă să păstrați anumite obiceiuri pe care le aveți și acasă. De exemplu, noi avem ritualuri înainte de somn. Îi pun muzică relaxantă și o legăn în brațe timp de 5 minute înainte să o hrănesc. În așa fel, Kira întelege că urmează să doarmă și se liniștește dacă este agitată, chiar dacă nu era în patul ei ca acasă. Acest ritual de somn mi-a permis să avem somnuri liniștite și la fel ca acasă, chiar dacă am schimbat mediul pentru două săptămâni.
Bebe începe să stea așezat deja, deși unii încă pot sta așezați cu ajutorul scăunelului unde începeți diversificarea(eu am optat pentru autodiversificare) sau au spatele susținut de o pernă. Capul se ține destul de drept, cu toate că încă au tendința să cadă într-o parte sau alta când stau în fundișor. De ce este importantă poziția așezată în această etapă de dezvoltare? Ei bine, stând în fund, mâinile sunt libere și bebelușul poate manipula cu ele, poate prinde și lăsa obiecte fără a le pierde din vizor, ceea ce este foarte interesant pentru el și îl distrează de minune.
În cele din urmă, capacitatea de înțelegere, de dialog, cu el este într-un progres continuu. Profitați de ocazie și învățați-l zi de zi că începuturile sale au importanță pentru voi, întărindu-i astfel dorința de a se exprima. Este o vorba din popor ”fii într-o minte cu el” și sunt de acord. Eu repet după Kira ale ei ”BA BA” și ”eeeiiiiii” astfel pitica zâmbește și pronunță și mai tare și mai des ”BABABAAA” :))
Însă, nu doar să repeți primele sale cuvinte, dar trebuie să vorbești în continuare cu el ca o persoană sensibilă și capabilă să te înțeleagă. Aceasta înseamnă să folosești cuvinte potrivite, cuvinte clare care corespund cu ceea ce faci în acel moment și nu doar un limbaj drăgălaș pentru copii. Cred, de asemenea, că este complet greșit să îl învățăm să spună ”mânuța” în loc de ”mână” sau ”buba” în loc de ”rană”, pentru că, mai târziu, vei avea încă o etapă în plus de educare, copiii nu vor spune în mod spontan anumite lucruri decât dacă un adult nu l-a învățat. Deci, mai degrabă îl înveți cum să se exprime și să pronunțe corect, decât să îl ”dezveți” forțat mai târziu.
Acum e momentul când diferențele individuale se accentuează: nu este vorba doar de cum se dezvoltă ritmul de achiziție motorie, dar și ordinea în care vor avea loc aceste achiziții.Unii bebeluși vor stăpâni mai întâi mișcările generale ale corpului, cum ar fi statul așezat sau târandu-se. Alții vor aștepta până vor dobândi stăpânirea perfectă a gesturilor mici, cele ale mâinilor, mai întâi. Această dezvoltare individuală la fiecare copil, este o normalitatate, nu merge vorba despre cum este mai bine sau o evoluție mai lentă, pur și simplu fiecare are stilul său de dezvoltare, iar noi ca părinți trebuie să fim mândri, răbdători și să le arătăm susținerea noastră sinceră și bucuria de a fi acolo, pentru ei, mereu.
Despre interesesul bebelușilor pentru sunete, în această perioadă, o să scriu în următorul articol.
Acuma aș vrea să discutăm în comentarii, cu părinții de bebei, ce alte semne ați observat anume la vârsta de 6 luni. Ce v-a surprins? Ce v-a adus zâmbetul? Ce v-a îngrijorat sau ce temeri aveți?
Bisous
Bebe la 6 luni
