Haha, cârcotașilor, ați intrat să vedeți dacă e pe bune?
Ei bine, nu. Încă nu sunt însărcinată. Însă, aș vrea să vorbim despre un subiect destul de sensibil. Cum totul este destul de proaspăt și îmi aduc aminte bine toate grijile, întrebările pe care le-am avut, dar și soluțiile lor, negreșit : care ar fi primele ocupații pe care să le avem după ce am primit vestea că vine bebe. Mi se pare că acum este cel mai oportun moment de a scrie despre experiența de post-naștere și ce mi-ar fi plăcut să cunosc chiar de la început.
De ce spun că este un subiect sensibil? Pentru că îmi aduc bine aminte de noi, acum un an și ceva în urmă, când am aflat că sunt însărcinată și ceața totală în care eram când veni vorba de pregătiri. Cu toate că sarcina a fost planificată, multe chestii destul de importante pentru dezvoltarea armonioasă a bebelușului în mediul extrauterin le-am aflat pe parcurs, când întâmpinam o dificultate anume. Majoritatea ne spuneau să ne odihnim bine, să ne bucurăm de moment și să nu ne facem griji. Pe de altă parte, atunci când pășeam pragul spitalului pentru investigațiile de rutină, ni se insinua că anumite aspecte trebuia să le cunoaștem deja. Acuma întrebarea este, de unde să le știm dacă eram la prima noastră experiență?
Tocmai din acest motiv, m-am gândit să fac un top cu cele 5 servicii sau produse care, acuma, având experiența unei nașteri le știu și le-aș alege pentru al doilea bebe, dar mi-au lipsit la primul.

1. Curs pentru gravide
Vă spuneam că fiecare etapă de dezvoltare a bebelușului vine cu schimbările sale. Atât la nivelul organismului, corpul femeii trece prin atâtea încât adeseori îți poți pune întrebarea dacă e ok sau nu ceea ce ni se întâmplă, cât și psihologic. Starea psihologică suferă și ea modificări esențiale, atât femeia, cât și partenerul în egală măsură. El fiind acum suportul nr. 1, poate avea și el nevoie de consiliere, să învețe cum să se adapteze și să ofere sprijinul corespunzător tinerei mămici.
Pe lângă toate acestea, cursul respectiv e de mare ajutor când vine vorba de primele zile cu bebe acasă. Cum îl atașezi la sân corect? Cum îi faci primele băițe? Cum îngrijești cordonul ombilical? Cum îl pui la somn? Cum îi cureți nasul?Cum îi acorzi primul ajutor? Acestea sunt doar câteva din cele mai esențiale cunoștințe cu care fiecare mămică ar trebuie să iasă din maternitate și ar fi bine să le cunoască din timp.
Chiar dacă acum am trecut prin majoritatea situațiilor, mi-am propus ca la cel de-al doilea copil să mă înscriu la așa un curs(chiar și online), pentru starea mea de calm și siguranță că o să mă descurc minunat în aventura primelor luni de viață.

2. Căruciorul
Da, cred că aceasta este o investiție care merită să fie făcută o dată și corespunzător. Și, ar fi bine să analizezi acest aspect din perspectiva necesităților tale proprii, nu din cele ale prietenelor tale.
De exemplu, pentru mine cel pe care l-am avut nu a fost bine ales din motivul că nu a răspuns la nevoile infrastructurii unde locuiesc și pentru drumețiile lungi și dese pe care le avem. Acum, aș fi optat pentru un cărucior mic(doar cu scoică și căruciorul după 6 luni, fără landou, noi nu l-am folosit niciodată), compact(să ocupe puțin spațiu în mașină), ușor(când am nevoie să călătoresc singură cu Kira, cu avionul, de exemplu, să pot să îl manevrez fără ajutor), confortabil și simplu, cu referire la componentele căruciorului care se detașează și se spală rapid.

3. Recoltarea de celule stem din sângele de cordon ombilical, țesutul ombilical și placentă
Îmi doresc să îmi fi explicat cineva, pe înțelesul meu, pe atunci când eram însărcinată despre această procedură extrordinară de recoltare și stocare de celule stem. Nu știu, poate acum este un subiect ceva mai răspândit și viitoarele mămici au acces la toate informațiile de care au nevoie. Eu însă am aflat despre importanța stocării celulelor stem, în deosebi despre recoltarea placentei și stocarea ei ca sursă de celule stem, abia după ce am născut. Îmi pare rău că am fost mult mai îngrijorați despre alegerea numelui, planuri despre ce am vrea să devină și ce școli vrem să urmeze, despre haine și obiecte atât de neimportante pentru dezvoltarea unui copil, când defapt, ca părinți, ar trebui să facem tot ce ține de noi ca să protejăm sănătatea copiilor noștri și să ne informăm mai mult în această direcție. Cu siguranță, la cel de-al doilea copil, o să apelăm la o bancă de celule stem, de încredere.
Despre beneficiile acestei investiții, eu sunt copleșită de perspectivele pe care le oferă, fapt pentru care am și decis ca aceasta să fie una din prioritățile noastre atunci când vom decide să concepem un nou membru al familiei, dar și că o să sfătui prietenele mele care încă nu știu despre această șansă în plus la o viață sănătoasă, să se documenteze și să ia în calcul această posibilitate.
Trebuie să știți că celulele din sângele de cordon ombilical ajută la tratarea zecilor de boli foarte grave, iar mulți copii au beneficiat deja de potențialul terapeutic al celulelor din sângele de cordon ombilical. Pentru că nu sunt în măsură să descriu din punct de vedere medical toate avantajele pe care le are recoltarea de celule stem, o să las aici un link unde puteți să vă informați dintr-o sursă sigură – vezi aici.
Din câte cunosc, în Moldova, la moment nu există o bancă de celule care oferă acest serviciu, însă România este destul de aproape și din ce m-am informat personal, aveți de unde alege, deci – merită tot efortul de a vă documenta care ar fi demersul potrivit pentru cetățenii Republicii Moldova(în cazul în care nu ai deja cetățenie română).

4. Marsupiu ergonomic
L-am adăugat și pe el în listă, cu toate că îl avem chiar din prima lună de viață a bebelușei noastre, pentru că l-am primit cadou. Nu m-aș fi gândit că o să avem mare nevoie de marsupiu, mai mult mi se părea un moft, ceea ce e total greșit. În primul rând, primele luni de viață, bebelușii sunt foarte atașați de corpul mamei, vor să îi simtă căldura. Și cum ei dorm mai tot timpul de la început, o să te bucuri să ai acest accesoriu la îndemână, pentru că poți între timp să ieși la o plimbare, să trebăluiești prin casă sau chiar să rezolvi câte ceva prin oraș, știind că puiul tău e bine-merci, la pieptul tău.

5. Scaunul auto
Până pe la 6 luni noi am folosit kit-ul auto, care vine în set la cărucioarele 3in1. Aceste scăunele se atașează și la cărucior, și ca scăunel auto. Nu mi s-a părut destul de confortabil, dar asta poate fi și din cauza că Kira s-a născut durdulie și a și adăugat kilograme într-un ritm rapid. De pe la 5 luni am început a căuta un scaun care să corespundă cerințelor noastre, respectiv am optat pentru un scaun auto cu sistem isofix, 360°, el se poate de folosit de la 0 luni. Deci, puteam alege acest scăunel chiar de la început, evitând astfel disconfortul de a-l monta/demonta pe cel anterior și scăpam și de discuțiile lungi cu soțul de ce vreau să luăm alt scăunel
Acestea fiind spuse, frumoasa călătoria în care ne aventurăm odată ce am decis să fim părinți este diferită de tot ce ni s-a întâmplat până acum vreodată, ne schimbă viziunile, alteori și planurile și mi se pare că e ok să fie așa. Cred că cel mai important este să ne documentăm din surse sigure atunci când este vorba despre sănătatea copiilor noștri, iar ceea ce ține modă, branduri și obiecte să le lăsăm pentru mai târziu. Și, ca o sugestie pentru noi toți, când avem dubii, este să fim încrezători în alegerile noastre, pentru că noi suntem cei mai buni părinți pentru copiii noștri.
Bisous
Acest articol a fost scris pentru competiția SuperBlog 2020, ediția 21
1 Comment
[…] Vineeeee bebe! Cum îi pregătim viitorul, încă din perioada de sarcină […]